La Càtedra de Bretxa Digital i Territori de la Universitat Jaume I ha presentat hui divendres el seu Informe 2020 (vegeu en valencià i castellà) a través d’un webinar. L’equip investigador, format pels professors Emma Gómez, Xavier Ginés, Marina Requena, Joan Palomares i Joan Sanfélix, ha presentat el document, que entre altres conclusions destaca la necessitat que la legislació atenga les necessitats del món rural, «fugint de l’urba-centrisme» també en l’àmbit de la bretxa digital. Al document, fruit d’una recerca de la Càtedra, es posa de relleu que viure a un poble o a una ciutat està condicionat per la possibilitat d’accés a serveis o infraestructures distribuits de forma desigual al territori, des de la sanitat, l’educació o els serveis socials fins la banca, el transport públic o la cultura. La bretxa d’accés a la transformación digital «entrebanca uns serveis que estan a la base d’una ciutadania digna de les societats europees del segle XXI». I sense deixar de banda que aquesta tranformació digital no pot precaritzar els serveis sinò que haurà de generar uns de més accessibles alhora que més dignes per a la ciutadania dels espais rurals.
El webinar ha estat presentat per Jesús Lancis, vicerector d’Investigació de l’UJI i Maria Muñoz, directora general de Lluita contra la Bretxa Digital. Seguidament, el diputat de Desenvolupament Rural de la Diputació de Castelló, Santi Pérez, ha parlat sobre ‘La transició digital, una ferramenta clau, davant el repte demogràfic de les comarques castellonenques’. Pérez ha presentat el Pla de Transició Digital, que la Diputació ha adjudicat recentment, juntament amb altres ajudes a la digitalització. El diputat ha anunciat la creació d’una nova plataforma de venta online, «un marketplace dels productes de proximitat que formen part de Castelló Ruta del Sabor». Segons Pérez, «les administracions hem de corregir els desequilibris existents i que les empreses tecnològiques i operadores sempre deixen per al final, al hora d’implantar en el territori».
Posteriorment, s’ha desenvolupat una taula rodona d’accions contra la bretxa digital al territori, amb la participació de Tomás Sánchez i Lucas Corrales (Conectados – Fundación Luquilú de Villafranca de los Caballeros a Toledo) i Helena Brau i Ana Agustí de Penyalab (Laboratori Social de creativitat tecnològica al món rural de Vistabella del Maestrat). En el primer cas, han mostrat el treball de Conectados per fer possible l’accés a la xarxa de forma gratuïta als domicilis amb situacions de vulnerabilitat, mentre que des de Penyalab s’ha posat l’accent en les eines d’aprenentatge que ofereixen i que potencien les habilitats digitals dels xiquets a l’interior de la província de Castelló.
Finalment, el director de la Càtedra, Vicent Querol, ha estat l’encarregat de tancar la sessió destacant que «l’espai territorial és una capa més de desigualtat que cal reduir amb iniciatives com les presentades per la Fundació Luquilú o Penyalab».