El director de la Càtedra de Bretxa Digital i Territori de la Universitat Jaume I, Vicent Querol, ha participat al primer Congrés Smart Villages Sostenibles del Mediterrani, patrocinat per l’UJI i realitzat entre dijous 20 al dissabte 22 d’octubre a Alacant, València, la Vall d’Ebo, Aras de los Olmos (València) i Vilafranca (Castelló), en format híbrid.
Querol va moderar una sessió divendres 21 a Alacant, en la qual Carolyn Steel va parlar sobre Crisi alimentària i territoris intel·ligents, i Marcel Iglesias Cuartero va intervenir en torn al tema L’Impacte de la revolució digital als pobles de la muntanya. Així mateix, dissabte 22 va participar a la taula rodona La investigació sobre la innovació en els territoris rurals valencians, juntament amb J.M Rodríguez i J.M. García. En aquest debat, el director de la Càtedra va defensar la necessitat de “discriminació positiva puntera” de les localitats de l’interior per avançar en la lluita contra la bretxa digital i va repassar el treball realitzat a localitats del País Valencià, com el desenvolupat durant molts anys a Aras de los Olmos, o l’experiència del laboratori PenyaLab a Vistabella del Maestrat, passant per l’experiència del co-working RuralCo a Culla. En opinió de Vicent Querol, “la Smart Village no pot ser una còpia mala de la Smart City: se necessita generar projectes des de baix cap amunt i ara vindran diners per a la transformació digital i cal preguntar-se en quina situació se trobaran els nostres pobles en eixe context. Cauran eixos diners en un territori que no estiga preparat? Cal preguntar-se per què i per a què volem un territori intel·ligent”. Així mateix, Querol va destacar que el dret a la Smart Village ha d’articular-se en torn a projectes inclusius quant a joventut, majors, immigració, discapacitat i diversitat sexual.
Cal recordar que el concepte Smart Villages, o pobles intel·ligents, busca impulsar el desenvolupament del medi rural mitjançant la innovació o la digitalització, entre altres. L’objectiu és millorar i desenvolupar les condicions socials, econòmiques i ambientals d’aquests territoris.