El projecte, generat des de la Fundación Asamblea Ciudadanos y Ciudadanas del Mediterráneo, i la fundació de l’Olmo, pretén donar a conéixer iniciatives tendents a convertir la Comunitat Valenciana en pionera en el desenvolupament de pobles intel·ligents (Smart Villages).
Smart Villages 2022, oferirà des de la seua presentació i fins al desenvolupament del congrés final (octubre 2022), diferents propostes de caràcter cultural, lúdic i formatiu tendents a aportar eines i coneixement que permeten generar accions transformadores sostenibles en xicotets municipis amenaçats per processos de despoblació en la nostra Comunitat i en la perspectiva de l’arc Mediterrani.
Aquesta iniciativa, que compta amb la col·laboració de l’Agència Valenciana d’antidespoblament de la Generalitat Valenciana, la Universitat Jaume I de Castelló i Casa del Mediterráneo, tracta d’aportar coneixement per a convertir la Comunitat Valenciana en un referent en la implantació de models de desenvolupament vinculats a l’ús de tecnologies digitals en entorns rurals en el context del Mediterrani, en un moment en el qual les dades de despoblació alerten que la població rural de la nostra Comunitat descendeix 4,8
punts cada 10 anys.
El Congrés Smart Villages 2022 que se celebrarà els dies 14 i 15 d’octubre tindrà com a seus simultànies, diferents poblacions d’àrees rurals de la Comunitat Valenciana, així com a les ciutats capitals de província. Les seus urbanes són les tres capitals de província, quedant encara per decidir les seus de zones rurals. Les activitats pròpies del congrés, seran desenvolupades en diferents entorns en modalitat streaming o presencial. Està previst un ampli programa d’actes paral·lels d’accés lliure i gratuït que tenen com a finalitat despertar l’interés i posar de rellevància els aspectes propis de les Smart Villages i les seues diferències fonamentals amb el concepte Smart City.
Aquesta iniciativa converteix la Comunitat en un punt de trobada sobre les diferents iniciatives i models adoptats, en un moment en el qual la inversió pública o privada, determina el model de creixement dels xicotets municipis en risc de despoblació.
Tant les activitats del congrés com les activitats paral·leles marquen entre els seus objectius fonamentals, aportar informació a les entitats encarregades de la seua posada en marxa, sobre els models sostenibles d’inversió optimitzant recursos i eliminant els errors generats a l’hora d’implantar processos poc sostenibles i eficaços en entorns rurals.